NL
Configureer uw droomspa

Ontdek 7 valkuilen vóór u een spa koopt

Download nu
Configureer uw droomspa

Ontdek 7 valkuilen
vóór u een spa koopt

Voornaam

Familienaam

E-mailadres

Ontdek 7 valkuilen
vóór u een spa koopt

NL FR

De geschiedenis van spa's

 

Auteurs van een artikel dat vorig jaar in Nature Communications werd gepubliceerd beweren dat het microbiologe leven begon in een warmwaterbron in wat nu West-Australië is. Die warmwaterbron was een fantastische plek voor eencellige en meercellige organismen om te gedijen. In feite floreerden die organismen tot het punt dat de warmwaterbron ze uiteindelijk niet allemaal kon bevatten. Aldus begon de grote beweging van onze geschiedenis - van de warmwaterbron van de natuur tot de moderne spa in uw eigen achtertuin.

 

Een liefdesaffaire vanaf het begin

Gezien wat we weten over de geneugten van spa-gebruik, denken we dat het veilig is om aan te nemen dat vroeger mensen genoten van een goede duik. Toen ze op een turbulente warmwaterbron stuitten, hebben ze waarschijnlijk zichzelf ondergedompeld en er plezier in gevonden. Het is dus geen verrassing dat sommigen na enige tijd dicht bij de warmwaterbronnen op het Tibetaanse plateau in Centraal-Azië zijn gaan wonen. De vele voordelen van de warmwaterbronnen hebben waarschijnlijk grote verlichting gebracht na een lange dag jagen en zoeken naar voedsel.

 

Terwijl mensen in de loop van de eeuwen evolueerden, begon hun relatie met heet water te veranderen. Hier zijn enkele van de eerste innovaties:

 

  • Heet water in huizen. In het oude Egypte bouwden de rijken badhuizenen namen ze "douches" met de hulp van dienaars die kruiken gevuld met water over hun hoofden goten. Deze methode was prima als u degene was die in bad was, maar hinderlijk voor bedienden die gedwongen werden om het water te verwarmen en naar de kamers te dragen.

  • Verbeterde natuurlijke warme bronnen. Oude Grieken bouwden "thermische complexen" op hete bronnen, in de overtuiging dat het water de kracht had om te genezen. Ze hebben stoelen uit de natuurlijke rots gesneden, waardoor elegante en uitnodigende ruimtes zijn gecreëerd om te baden en te ontspannen. De oude Romeinen kopieerden uiteindelijk de Griekse stijl en bevorderden de badtechnieken.

  • Kunstmatig geconstrueerde warme bronnen. Romeinse architecten begonnen rond 200v.C. met het creëren van openbare badhuizen. Tegen 330 n.Chr. waren in Rome 170 baden gebouwd. Aquaducten, die alleen de zwaartekracht gebruikten om water van hogere hoogten te verplaatsen, leidden koud water naar de badhuizen. Een ingewikkeld verwarmingssysteem, genaamd de hypocaust, verwarmde het water en uiteindelijk ook de vloeren en muren. De oude Romeinen waren een ijverige en expansieve cultuur, en veel van de baden die ze bouwden bestaan nog steeds.

 

De val van het West-Romeinse Rijk in 476 n.Chr. was ook het einde van de grote badhuizen. Tijdens de Middeleeuwen verdwenen veel badhuizen terwijl anderen sociale centra werden en, tot ergernis van de katholieke kerk, zelfs bordelen. De badtraditie bleef echter bestaan in Japan en elders in de wereld, en bracht ons uiteindelijk bij de spa's zoals we ze vandaag kennen.

 

Japan inspireert de moderne spa

Terwijl mensen over de hele wereld genoten van een duik in warm water, was het in Japan die de praktijk liet opbloeien. Japan bestaat uit vulkanische eilanden met veel natuurlijke warmwaterbronnen waar mensen eeuwenlang gebruik van maakten. Een liefde voor warmwaterbronnen leidde de Japanners om drie unieke stijlen van hete baden te ontwikkelen:

 

  1. Onsens. Openbare of particuliere badhuizen op of rond natuurlijke warmwaterbronnen, die aardwarmte leverden.
  2. Sentōs. Kunstmatig geconstrueerde gemeenschappelijke badhuizen, vergelijkbaar met Romeinse badhuizen en gebouwd in navolging van natuurlijke warmwaterbronnen. Sentōs worden verwarmd door ketels of ovens.
  3. Ofuros. Privé, persoonlijke houten hot tubs gebouwd (of geïnstalleerd) voor thuisgebruik. Ofuro's, traditioneel met hout verwarmd, zijn ongeveer zo groot als Amerikaanse badkuipen, maar ongeveer drie tot vier keer dieper. Bestemd voor ontspanning, zijn Ofuros de voorlopers van moderne bubbelbaden.

 

Na de Tweede Wereldoorlog brachten Amerikaanse troepen, die terugkwamen uit Japan, de badcultuur van de Onsens mee, samen met de houten Ofuro-kuipen, en inspireerden ze zo de eerste houten bubbelbaden in de VS. Wijngaardarbeiders en migranten gebruikten afgedankte wijnvaten in de jaren '60 om zo te beginnen met het maken van bubbelbaden met zelfgemaakte houtkachels.

HotSpring perfectioneert de spa's voor thuis

De houten spa's, vervaardigd in Amerika van de jaren 1940 tot de jaren 1960, waren voornamelijk producten van Californië. De meesten hielden het warm water goed vast, maar het
hout zorgde voor problemen, namelijk bacteriën, schimmels en lekkages. Deze vroege hot tubs hadden geen filters en terwijl het hout corrodeerde, verloren de kuipen hun vermogen om water vast te houden. 

Een enorme vooruitgang kwam in 1956, toen in een poging om de ongemakken van reumatoïde artritis van een ​​familielid te verlichten, de "jacuzzi broers" de eerste draagbare hydrotherapie pomp uitvonden. Twaalf jaar later bouwden de broeders stralen rechtstreeks in de wanden van de kuipen. Het was een belangrijke innovatie die tot een industrie leidde.

Amerikaanse hot tubs zijn sindsdien sterk verbeterd. In de late jaren 1960 werden houten bubbelbaden vervangen door duurzamere glasvezel. Glasvezel werd op zijn beurt vervangen door nog sterker acryl in de jaren 70 en 80.

Watkins WellnessTM speelde een belangrijke rol in de verschuiving en introduceerde een draagbare spa gemaakt van vinylesterhars en acryl, in plaats van de standaard polyesterhars. Watkins begon ook met de installatie van volledige isolatie, filters voor het laden van bovenaf en onderwaterverlichting. Naarmate de productieprocessen van de spa voortdurend verbeterden, verliet het bedrijf zijn eigen spa-sets en leverde het complete service, installatie en service.

Vandaag bij Watkins blijven we innoveren met uw voorliefde voor spa's in gedachten. Toonaangevende spa-collecties zoals de Hot Spring Highlife NXT bevatten bubbelbaden die groot genoeg zijn voor zeven, met 43 krachtige jets. Geavanceerde filtratiesystemen houden het water zo helder als glas en zo puur als woestijnlucht. Temperatuur- en jetinstellingen, lichten, watervallen en entertainmentsystemen kunnen draadloos worden beheerd en serviceplannen bieden professionele hulp bij onderhoud en reparaties. Eindelijk zijn onze dromen uitgekomen. Echt waar, we leven nu in het gouden tijdperk van bubbelbaden.

 

Bij HotSpring zijn we er trots op dat we ons steentje bijdragen om de gouden eeuw van bubbelbaden in te luiden. Sinds we zijn begonnen, hebben we onze spa's ontworpen met de grootst mogelijke aandacht voor detail en elegantie. We hebben ze ontworpen voor comfort, om tientallen jaren mee te gaan en om hun warmte vast te houden. Ga voor meer informatie naar onze website om een dealer bij u in de buurt te vinden, een brochure te downloaden of een offerte aan te vragen.

Spa
Configurator

Vind een
dealer

Gratis brochure
downloaden

Ontvang onze nieuwsbrief

Ontdek onze modellen

HotSpring blinkt uit in kwaliteit zoals geen enkel ander merk.

Ontdek alle verhalen

Ontvang onze nieuwsbrief